Prebiehajúci proces apelácie Račianskej frankovky – získanie chráneného označovania pôvodu
Račianske vinohradníctvo a vinárstvo čaká dlhá cesta k postupnému formovaniu apelácií po vzore vyspelých vinohradníckych krajín, nachádzajúcich sa predovšetkým v oblasti Stredozemného mora – vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku.
Apelácia je označenie miesta pôvodu. Zároveň vyjadruje spôsob výroby, klimatické podmienky, v ktorých sa hrozno urodilo. Je to komplexnejší názov pre terroir, ktorý zahŕňa aj nenapodobiteľné majstrovstvo vinárov pri výrobe vína. Pojmom apelácia sa pevne prepája vinohradníctvo s vinárstvom a pôvodnosť vína sa premieta do jeho označovania pri uvádzaní na trh.
V rámci prebiehajúceho procesu získania chráneného označovania pôvodu Račiansky vinohradnícky spolok vypracoval špecifikáciu Račanskej frankovky, ktorá bola pripravená v zmysle platnej legislatívy pre chránené označenie pôvodu pre EU. Podľa tejto špecifikácie bude možné označiť názvami Račanská frankovka – Račianska frankovka – Frankovka z Rače iba také víno,
ktoré bude spĺňať nasledovné požiadavky:
Víno z Rače je produkt získaný výhradne úplným alebo čiastočným alkoholovým kvasením čerstvého hrozna alebo hroznového muštu, ktorý pochádza z tejto oblasti. Víno z tejto oblasti má výraznejšiu arómu, je extraktívne, s vyšším obsahom kyselín, ale zostáva pritom harmonické.
Analytické vlastnosti:
skutočný obsah alkoholu najmenej 12,5 % obj.
obsah titrovateľných kyselín najmenej 3,5 g/l
celkový obsah oxidu siričitého najviac 150 mg/l
celkový obsah prchavých kyselín najviac 1,2 g/l m
aximálny obsah zvyškových sacharidov zodpovedajúce označeniu suché
Organoleptické vlastnosti:
– Čírosť: číre s iskrou, pripúšťajú sa ojedinelé vlákna filtračnej hmoty a ojedinelé čiastočky z korku, jemné kryštáliky vínneho kameňa a slabo vyzrážané farbivo.
– Farba: tmavofialová, pripúšťa sa v minimálne 3 ročných vínach hnedastý odtieň.
– Vôňa: typická, výrazná, po lesných plodoch až čokoláde.
– Chuť: čistá, plná, harmonická, výrazná, lesné plody, maliny ostružiny, slivkový lekvár, horká čokoláda.
Osobitné enologické postupy použité pri výrobe vín
100 % hrozna na výrobu vína musí pochádzať z katastrálneho územia Bratislava – Rača Zemepisnou jednotkou určenou na spracovanie hrozna a plnenie vína je katastrálne územie Bratislava – Rača. Víno nie je povolené vyrábať ani plniť mimo račianskeho katastra.
Hrozno sa zberá pri minimálne cukornatosti 21 °NM.
Výroba vína prebieha nakvášaním hrozna na šupkách po dobu minimálne 10 dní, najviac 21 dní pri teplote 10 °C. Vo víne musí prebehnúť jablčno mliečna fermentácia. Víno musí zrieť minimálne 12 mesiacov. Časť zrecieho procesu musí prebiehať v drevenom sude.
Povolenou odrodou na výrobu vína je Frankovka modrá, ktorá musí tvoriť 90 % vína s chráneným označením pôvodu.
Zemepisné údaje o Račanskom vinohradníckom rajóne
Vinohradnícky rajón Bratislava – Rača je sústredený na úpätí Malých Karpát, na severnom okraji Bratislavy, v nadmorskej výške 150 – 250 mnm. Vinič sa tu pestuje už viac ako tritisíc rokov, na južných, juhovýchodných a juhozápadných svahoch a rovinách Malých Karpát. Geologickým substrátom sú prevažne náplavové kužele malokarpatských potokov, riek, pôdy sú hlinito-piesočnaté, stredne skeletnaté, na okrajových častiach spraše, prípadne viate piesky.
Klimaticky patrí Račiansky rajón do kontinentálneho klimatického pásma. Celkový objem zrážok 650 mm, je rozdelený pomerne rovnomerne počas celého roka. Nadmorská výška viníc v predmetnej oblasti je od 100 do 250 mnm. Priemerné teploty vzduchu v období máj až september sa pohybujú v rozmedzí 13° C – 20 °C, priemerná teplota vo vegetačnom období 17,5 °C. Priemerné ročné trvanie slnečného svitu 2100 hodín. Prednostne sa vinič vedie na strednom alebo vysokom vedení.
Údaje o končenom produkte – Račanskej frankovke
Mierne klimatické podmienky a zloženie pôdy vytvárajú optimálne predpoklady k produkovaniu bohatých vín s vyššou buketnosťou, predovšetkým pre odrodu Frankovka modrá. Račanská frankovka sa vyrobí tak, že hrozno sa nakváša minimálne 8 najviac 10 dní na šupkách, s odbúraním kyseliny jablčnej na mliečnu – povolené je spontánne aj riadené odbúranie. Vína sú typické vyššou extraktívnosťou, musia zrieť minimálne 1 rok, z toho časť zrenia musí prebiehať v sude, vykazujú zamatovú hladkosť a plnosť.
