KATEGORIZÁCIA VÍN

Kategorizácia vín

Chcete vedieť, čo znamenajú všetky tie údaje na etikete Vášho obľúbeného vínka? Prinášame Vám detailné rozdelenie slovenských vín do jednotlivých kategórií podľa kvality a pôvodu hrozna, podľa obsahu zvyškového cukru vo víne. Informácie o kategorizácii zahraničných vín nájdete v časti Cestujeme za vínom. Všetky údaje sú aktualizované podľa zákona 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve a podľa Nariadenia rady ES o spoločnej organizácii trhu s vínom.

Rozdelenie slovenských vín podľa obsahu zvyškového cukru

obsah zvyškového cukru (g/l)tiché vínašumivé vína
suché0 – 4(brut) 0 – 15
polosuché4 – 12(sec) 17 – 35
polosladké12 – 45(demi-sec) 33 – 50
sladkénad 45(doux) nad 50


  Prehľad zmien v označovaní slovenských vín podľa kvality a pôvodu hrozna od 1. augusta 2009

Nové označenie slovenských vínPôvodný / nový názov kategórie vína
Víno bez zemepisného označeniaPôvodné označenie kategórie „stolové víno“ platí v krajinách EÚ do 1. 8. 2009. Po tomto termíne sa môžu stolové vína označovať názvom odrody na etiketách a budú klasifikované ako „víno“.
Víno so zemepisným označenímPôvodný názov „oblastné víno“ bude zmenený na „regionálne víno“. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Víno s chráneným označením pôvoduZákladom označenia sú apelácie Slovenskej republiky. Tradičné označenia kategórií: akostné víno, akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno ostávajú v platnosti.
Districtus Slovakia Controllatus (D.S.C.)Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských apelácií. Požiadavky na jeho výrobu stanoví osobitný predpis.


Rozdelenie slovenských akostných vín
s prívlastkom (pôvod hrozna: 100% Slovensko)

prívlastokcharakteristika
kabinetné– cukornatosť hrozna najmenej 19°NM
– vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
neskorý zber– cukornatosť hrozna najmenej 21°NM
– vyrobené z hrozna v plnej zrelosti
výber z hrozna– cukornatosť hrozna najmenej 23°NM
– vyrobené z hrozna v plnej zrelosti, starostlivo vyberaných strapcov
bobuľový výber – cukornatosť hrozna najmenej 26°NM
– vyrobené z ručne vyberaných strapcov hrozna, z ktorých boli odstránené nezrelé a poškodené bobule
hrozienkový výber – cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
– vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna
cibébový výber  – cukornatosť hrozna najmenej 28°NM
– vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej huby Botrytis cenerea Persoon
ľadové víno– cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
– vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote mínus 7°C a nižšej a zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté
slamové víno – cukornatosť získaného muštu najmenej 27°NM
– vyrobené z hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne viselo na šnúrach minimálne tri mesiace